Høli: Norðurstova
Longd: 18:00 – 20:00
Spegilsmýl eru mýl úr somu atomum, men sum eru ein speglmynd av hvørjum øðrum. Annað kann vera sera týdningarmikið fyri okkum, meðan hitt kann vera eitrandi. Tí er tað so týdningarmikið at skilja, hvussu mýl eru samansett – t.d. tá nýggjur heilivágur verður framleiddur.
Karl Anker Jørgensen, professari, fer at greiða okkum frá spegilsmýlum.
Vinarliga boða frá luttøku, um tit eru ein størri bólkur, sum t.d. ein skúlaflokkur. Send okkum eini boð á nlh@nlh.fo og viðmerk hvussu nógv tit verða.
Aarhus Universitet skrivar:
Forelæser
Karl Anker Jørgensen, professor i kemi ved Institut for Kemi, Aarhus Universitet
Foredraget
Dine hænder er ikke ens. Den ene hånd er et spejlbillede af den anden. På samme måde er det med en række vitale molekyler inden i os og omkring os – livets molekyler. De består af samme slags atomer, men er spejlbilleder af hinanden. Forunderligt nok er det ofte kun den ene af de to spejlbillede-versioner af disse molekyler der forekommer i os mennesker.
Ligesom kun højre hånd passer i en højre-handske, er det med spejlbillede-molekyler og receptorer for kroppens sanser: fx har molekylet, som passer i vores receptor for duften af jordbær, en spejlbillede-version – og dét molekyle sanser vi som duften af basilikum.
For andre molekyler kan den ene spejlbillede-version være vital for os, mens den anden version kan være giftig eller ligefrem dødelig.
Derfor er den rumlige opbygning af fx et lægemiddel ofte af afgørende betydning for dets biologiske og derigennem helbredsmæssige effekt. Til foredraget vil du høre eksempler på, hvordan Aarhus-forskere har bidraget til udvikling af nye lægemidler pga. deres ekspertise i molekyler og deres spejlbilleder, og hvordan denne nye forskning kan bidrage til en mere bæredygtig fremstilling af lægemidler.
Du vil også høre om hvordan spejlbillede-molekyler påvirker vores liv og omgivende samfund.
Dette er en opdateret udgave af et foredrag fra efteråret 2017.